Hem    
Till Hund    
Till Katt    
Till Häst    
Om Oss    
Köpvillkor    
Kontakt    
Erbjudande    
Hem » Fråga Veterinären » 11-årig hund med artros
 

Du har 0 produkter i din varukorg.

 • Säsong för Loppor


  Har ditt djur loppor kan dessa förorsaka irritationer, smärtor och diverse andra biverkningar. 

   

  * Hudallergier hos hundar och katter.

  * Överföring av bandmask hos hundar och katter.

  * Blodförlust och blodbrist.

  Det är mycket viktigt att du regelbundet behandlar ditt hem och dina husdjur mot loppor för att förebygga angrepp.
  98% av lopporna lever och fortplantar sig i dina mattor och 2% livnär sig på dina husdjur.

  En enda loppa kan dagligen lägga upp till 40 ägg.

  Så här kontrollerar du om ditt djur har loppor:

  * Undersök pälsen med avseende på svarta/bruna små korn.
  * Det kan vara svårt att upptäcka loppor. Sätt ditt djur på en
     vit duk och borsta pälsen med kraftiga tag.
  * Behandla djuret med bara ett insektsmedel åt gången.

   

    
 • Klor katter


  Katter har ett behov av att klösa och katten behöver en klösbräda om den vistas inne. Utekattens klor ska inte klippas. Innekattens klor kan bland behövas klippas och ska inspekteras med jämna mellanrum.  Man bör vara speciellt uppmärksam på äldre katter som inte är lika aktiva. Vid kloklippning används speciell klotång. Tryck på kattens tass mellan den inre och de yttre trampdynorna så att klorna kommer fram. Klipp tvärsöver klon. Endast den yttersta delen av klospetsen som är blodlös ska klippas bort. Längre in sitter nerver som man inte får klippas i. Det är viktigt att katten håller sig lugn när man klipper och det bästa är om man bygger upp förtroendet för klippningen genom att bara klippa en klo per gång  i början.
 • Tandborstning hund och katt


  Börja med att sätta hunden/katten framför dig med sin rygg mot dig eller ha den mindre hunden i ditt knä. Börja med att titta på tandköttet. Om den inte är van så börja med att gnugga den över tänderna med en liten trasa.  När du borstar så gör det med gnuggande rörelse.  Tandsten bildas ofta vid kanten till tandköttet och vid de stora kindtänderna i överkäken så var extra noga med borstningen där.
 • Tassar och klor hund


  Tassarna ska hållas fria från fukt och eventuellt vägsalt ska sköljas bort. Om trampdynorna är torra och spruckna kan man fetta in dem med tassalva.

   Hundens klor bör klippas eller filas varje vecka annars kan nerven blir för lång. Använd klotång eller klosax.   Det är vikigt att hunden inte blir skrämd när du ska klippa klorna. De första gångerna är det bäst att bara klippa en klo och ge den mycket beröm. Ta gärna någon till hjälp som kan lugna hunden och ge den hundgodis som belöning. Håll vänligt men bestämt i tassen.

 • Öronen-behandling av öronen


  Öroninflammationer (Otit) är en vanligt orsak till att katten/hunden får klåda i öronen. Bakterier och svampar retar körtlarna till en ökad vaxproduktion. Problemen kan uppstå på kort tid, katten/hunden skakar på huvudet och krafsar mot öronen. Huden inne i öronen blir röd och sårig och det kan lukta illa ifrån öronen. Örat ska rengöras försiktigt med örontops utan att vaxet petas ner i hörselgången. Öronrengöringsmedel löser vaxet.

   Kontakta veterinär om problemet kvarstår i flera dagar. Obehandlad öroninflammation kan bli kronisk.

   

  Behandling av öronen: 

  Innan du ska droppa eller sätta salva i örat ska örat först rengöras och torkas. Dropparna/salvan ska ha rumstemperatur innan det appliceras. Använd bomullpinne när du applicerar salva. Flaska med örondroppar  förs djupt ner i hörselgången innan du trycker på flaskan.

 • Doseringsmängder


  En salvsträng   = 1/2 cm

  1 tesked            = 5 ml

  1 dessertsked    = 10 ml

  1 matsked         = 15 ml
 • Behandling med salva


  Om din katt/hund ska behandlas med salva kan man behöva sätta på ett skyddande bandage så att salvan inte blir bortslickad innan den hinner verka. Bandaget ska i så fall sättas på  luftigt. Ett bra alternativ är att använda halskrage till hunden/katten. Salvan ska alltid strykas på i ett tunt lager.

 • Ögonen-behandling av ögonen


  Hundens ögon bör inspekteras regelbundet. Kontrollera ögonen så att de inte rinner eller är inflammerade.

   

  När du ska ge din hund/katt ögonsalva eller ögondroppar ska det appliceras innanför det nedre ögonlocket. Det är viktigt att vara försiktig och att din hund/katt sitter lugnt så att inte ögat blir rispat. Håll gärna hundens/kattens huvud mjukt intill dig. Öppna upp ögat ordentligt med ena handen och applicera medlet med den andra. När du släpper ögat och hunden/katten blinkar fördelas salvan/dropparna jämnt över ögat. Innan du applicerar salvan/dropparna i ögat bör det ha rumstemperatur.

 • Hundfakta


  Kroppstemperatur:
  38-39C vid mätning i ändtarmen med febertermometer.

  Puls:
  Den normala pulsen för din hund beror på rasen, åldern och storleken. Fråga veterinären vad som är normalpuls för din hund

  Andningen
  10-30 andetag/minut

  Könsmognad:
  7-10 månaders ålder  varierar lite mellan raserna

  Löpperiod:
  Första löpet kan variera mellan de olika raserna men tiken löper i genomsnitt första gången vid 7-9 månaders ålder.  Tiken löper normalt 3 veckor och ungefär två gånger per år.

  Dräktighet:
  En tik är dräktig ca 63 dygn.
  Om tiken inte blivit parad kan den uppvisa tecken på skendräktighet ca två månader efter löpet. Då beter hon sig som hon ska få valpar, bäddar, är lite rastlös mm och även ljuvret kan växa till. Om beteendet är kraftigt rådfråga en veterinär.

  Tänder:
  28 mjölktänder som byts ut till 42 permanenta tänder vid 10-26 veckors ålder.

  Identitetsmärkning

  Alla hundar ska identitetsmärkas och registreras enligt svensk lag innan de uppnått en ålder av fyra månader. Detta gäller såväl rashundar som blandraser. Jordbruksverket administrerar Centrala hundregistret men det är Djurskyddsmyndigheten som har personuppgiftsansvaret. Polisen har tillgång till registret dygnet runt.  Denna lag gäller hundar som är födda fr o m 1 januari 2001.

  Den vanligast id-märkningen är fortfarande tatuering i vänster öra. Ett alternativ är märkning med mikrochip under nackskinnet. Nackdelen är att det inte går att se på utsidan av hunden att den är ID-märkt, utan det krävs en speciell avläsare för att upptäcka mikrochipet.




 • Kattfakta


  Kroppstemperatur:
  38-39C vid mätning i ändtarmen med febertermometer.

  Puls:
  110-130 slag/minut. Pulsen känns bäst på insidan av låret.

  Andning:
  20-30 andetag /minut

  Könsmognad:
  6-14 månader, kan variera mellan raserna

  Löpperiod:
  Normalt 5-8 dagar. Löpet återkommer hos vissa katter hela året med 2-3 veckors mellanrum. Men ånga katter löper endast 2-3 ggr/år och då framför allt på våren. Tecken på löp är ofta svagare under den mörka delen av året.

  Dräktighet:
  61-69 dygn, normalt 65 dygn.

  Identitetsmärkning:
  Id-märkning av katt är ej obligatoriskt men rekommenderas.
  Den vanligast id-märkningen är fortfarande tatuering i vänster öra. Ett alternativ är märkning med mikrochip under nackskinnet. Nackdelen är att det inte går att se på utsidan av hunden att den är ID-märkt, utan det krävs en speciell avläsare för att upptäcka mikrochipet.